Inspiratiepunten Zeeland

Opdrachtgever

Niet van toepassing (werkervaring)

Opgave

Vernieuw de VVV's van een traditionele winkel en folderpunt naar eigentijdse en interactieve inspiratiepunten

Resultaat

Zes VVV Inspiratiepunten: Domburg, Oostkapelle, Kamperland, Renesse, Goes en Terneuzen

Diverse locaties Zeeland

De opgave

Digitalisering is een onmisbaar en belangrijk middel in deze tijd. Maar door de veelheid aan informatie, raken gasten het overzicht kwijt waardoor juist meer de behoefte ontstaat aan een persoonlijk afgestemd advies. Maar wel op een eigentijdse manier. In 2016 hebben (vanuit onze functie bij VVV Zeeland) een nieuw concept VVV inspiratiepunt in Nederland ontwikkeld. De eerste pilotlocatie was in Domburg. Een vernieuwend concept, waarbij de bezoeker via interactieve schermen, een inspiratie leestafel, streekverhalen, bewegende beelden en informatiepanelen een beeld krijgt van de bijzondere belevenissen in de regio. Daarnaast zijn er inspiratiemedewerkers aanwezig om de gast verder te inspireren. Inmiddels zijn er zes VVV’s omgevormd tot Inspiratiepunt in Zeeland.

Het resultaat

Wie een VVV Inspiratiepunt in Zeeland bezoekt, treft beelden, materialen en kleuren die aansluiten bij het DNA van de omgeving. In Zeeland is gekozen voor een formule waarbij 20% Zeeuws is en 80% ruimte is voor lokale verhalen. Er zit een herkenbare rode draad in de vestigingen, maar ieder heeft zijn eigen thema’s en verhalen. Zo gaat het in Domburg vooral over de badcultuur en Toorop & Mondriaan, terwijl het in Renesse over watersport, watersnood en natuur gaat.

Wat vooral opvalt zijn de diverse interactieve elementen. In Kamperland is een waterpomp aangebracht (het eiland heeft pas sinds 1953 waterleiding en was daarvoor afhankelijk van waterpompen) waarmee je al pompend teksten kunt aanlichten. In Renesse kun je met een periscoop onder water kijken in Nationaal Park de Oosterschelde. Via een muur met kijkgaten kun je fragmenten van de watersnood ervaren. In Domburg vind je een NS routebord, die met een druk op de knop gaat rollen routetips geeft. In de voormalige “kluis” van het gebouw is nu een greenroom gevestigd waar je op een leuke manier op de foto kan. Bijvoorbeeld in een mosselpan. Goes heeft stereokijkers die een verhaal visualiseren. En in Renesse kun je dinercloches optillen. Daar ligt een gerecht onder en op een scherm wordt het achterliggende verhaal verteld over de typisch Zeeuwse gerechten.