Het Lam Gods: Storytelling 2.0

Scroll voor inspiratie

Gent (België)

Het meesterwerk Lam Gods van de gebroeders van Eyck is één van de hoogtepunten van de stad Gent. Het schilderij uit 1432 bestaat uit 18 eikenhouten panelen en is niet alleen als kunstwerk indrukwekkend, maar ook de geschiedenis ervan is bijzonder. Zo heeft het bijna 600 jaar in de tijd overleeft (waaronder de Beeldenstorm), werden twee panelen gestolen en werd het opgeslagen in een zoutmijn tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hoe maak je een historisch verhaal en de artistieke bijzonderheden van een kunstwerk zichtbaar en interessant voor een brede doelgroep? Gent is een uitstekend voorbeeld van eigentijdse en innovatieve vormen van storytelling waarbij het verhaal Van Eyk en Het Lam Gods wordt verteld. Via rondleidingen, projecties, augmented reality, street art etc. Drie voorbeelden van storytelling 2.0 rondom het Lam Gods in Gent.

#1: Immersieve projectie

In de Sint-Niklaaskerk is een voorstelling ontwikkeld die muziek, techniek, projectie en kunst met elkaar combineert: Lights on Van Eyck. Het vertelt het verhaal van de kunstwerken van Van Eyck en zoomt extra in op het Lam Gods. Al eerder hebben we geschreven over de kracht van projectie en dit is daar geen uitzondering op.

De show begint met een viertal dansende robotarmen met schermen waarin zich panelen ontvouwen met (delen van) kunstwerken van Van Eyck. In het vervolg van de voorstelling wordt dit ondersteund met projectie op alle muren en gewelven van de kerk. Zo staat de kerk het ene moment volledig in brand, maar is het een volgend moment het decor van elementen uit schilderijen die in de gewelven worden geprojecteerd. Het is een zogenoemde ‘immersieve ervaring’, waarbij je volledig wordt ondergedompeld in het verhaal. Ondersteunt met klassieke muziek, prachtige kleuren en spectaculaire beelden. Een ervaring die impact heeft en die je niet snel vergeet.

#2: Augmented reality

In het bezoekerscentrum van de Sint Baafskathedraal kun je door de crypte van de kathedraal wandelen. Daar krijg je een augmented reality-bril opgezet en kun je het verhaal van de Gentse kathedraal en het Lams Gods beleven alsof je er zelf bij bent. Met de bril wordt een extra laag aan de werkelijkheid toegevoegd. Je ziet om je heen gewoon de werkelijkheid van de crypte, maar voor je wordt een extra 3D holografische laag geprojecteerd. Door middel van deze holografische laag zie je midden in de crypte de bouw van de kathedraal, je wandelt door het atelier van de gebroeders van Eyck en kunt inzoomen op onderdelen van het Lam Gods. Een bijzondere ervaring.

Er speelt voor je in de ruimte een animatie af en een voice-over geeft je een toelichting. Je kunt bij sommige hologrammen er ook omheen lopen, waarmee het lijkt alsof het hologram echt in de ruimte staat. Het is een vorm van storytelling waarbij je het verhaal van het Lam Gods te zien en te horen krijgt, zonder dat je overladen wordt met feiten.

Er zijn verschillende tours: een standaard tour (kort of lang), een ‘Master of detail’ tour en een speciale kidstour. Na afloop sta je oog in oog met het originele Lam Gods. En geloof ons: je bekijkt het kunstwerk met meer ontzag en hele andere ogen.

We zoeken met elkaar naar de mogelijkheden van nieuwe technieken in toerisme, zoals hologrammen, VR, AR etc. De AR-tour in de Sint Baafskathedraal is tot nu toe één van de beste en impactvolle toepassingen van AR-techniek zoals we deze gezien hebben.

#3: Kunst in de straat

Een laatste vorm die we hier belichten is het vertellen van het verhaal van Van Eyck in de openbare ruimte. Dat gebeurt op verschillende manier. Natuurlijk via stadswandelingen, routes en dergelijke toepassingen. Maar ook is er streetart project, waarbij nationale en internationale kunstenaars een kunstwerk hebben gemaakt geïnspireerd op het Lam Gods.

Maar ook is er een tijdelijk project ingezet waarbij gebruik werd gemaakt van projection mapping: de techniek waarbij objecten of gebouwen worden gebruikt als projectievlak voor video projectie. Op de Lakenhal van Gent (het historische gebouw waar vroeger de lakenhandel plaats vond) werden kunstwerken getoond, geprojecteerd op de contouren van het gebouw. Geen beelden van het oorspronkelijke Lam Gods, maar een hedendaagse versie gemaakt door kunstenaars. Elke twee dagen kwam er een extra paneel bij, zodat het ook uitnodigde om nog eens terug te komen. Een vorm van kunst waar iedereen (toeristen en inwoners) van kan genieten zodra het donker wordt.

Laten we kennismaken,
neem contact met ons op.

Maak gebruik van het contactformulier of bel Patrick via 06 – 46 63 56 46.

Contact