Onthaallocaties als middel voor bezoekersmanagement Veluwe

Opdrachtgever

Veluwe op 1 & Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen

Opgave

Ontwikkel een concept voor onthaallocaties op de Veluwe die als middel bijdragen aan bezoekersmanagement

Resultaat

Loopt

Veluwe

De Veluwe is een uniek beschermd natuurgebied met onder andere bosgebieden, zandverstuivingen, heidevelden, meren en wildleven. Maar het gebied heeft meer zoals culturele bezienswaardigheden, enkele Hanzesteden, koninklijke hotspots en vele andere zaken. Niet voor niets is dit één van de meest populaire vakantiebestemmingen in Nederland.

In het kader van bestemmingsmanagement worden tal van acties ondernomen om bezoekersstromen op de Veluwe te spreiden. Door gebieden anders en duidelijker te profileren kunnen deze zogenoemde “belevingsgebieden” een belangrijke rol spelen in het ontlasten van (te) drukke gebieden. De diverse stakeholders in de regio willen dit vertalen naar instrumenten voor vraagsturing. Via een netwerk van eigentijdse en aansprekende toegangspoorten en onthaallocaties worden bezoekers gewezen op bijzondere waarden, krijgen ze verhalen te zien over het gebied en worden ze geïnspireerd om er op uit te gaan. Daarbij is het doel om bezoekers te verleiden om deels ook andere dingen te gaan doen dan dat ze vooraf van plan waren en gedrag te beïnvloeden.

Voor de Veluwe is de wens om een schaalbaar en herkenbaar concept te ontwikkelen, dat op verschillende individuele onthaallocaties (zoals VVV’s, accommodaties, bezoekerscentra etc.) kan worden toegepast. Daarbij kijken we ook naar de functie van onthaal binnen een bredere strategie van bezoekersmanagement op de Veluwe. In het project worden tevens ontwerpen gemaakt voor drie pilotlocaties die als inspiratie kunnen dienen, maar tevens een toetsingskader vormen voor het te ontwikkelen concept. Eindresultaat wordt een Veluws handvest voor onthaallocaties en schetsontwerpen voor drie pilotlocaties.