Acht bijzondere fietservaringen

Scroll voor inspiratie

Wereldwijd

Fietsen is populair. Alleen al in Nederland fietsen we volgens de Fietsersbond zo’n 15 miljard kilometer per jaar bij elkaar. Maar ook wereldwijd is de fiets steeds meer in opkomst en daarbij worden soms bijzondere fietspaden ontwikkeld. Hieronder de acht meest bijzondere fietspaden op een rij.

#1: Fietsen als het licht (Auckland, Nieuw-Zeeland)

In Auckland vind je het fietspad met de naam ‘Te Ara I Whiti’. Dat is Maori voor lichtpad. En dat zegt eigenlijk alles. Een overbodig stuk snelweg is omgetoverd tot een iconisch fietspad midden in de stad. Het wegdek is knalroze gemaakt en langs de route staan honderden LED-palen. De LED-lampen zijn interactief en veranderen qua kleur mee met de fietser. Hierdoor ontstaat een bijzondere ervaring en fiets je in een zee van kleurig licht.

#2: Van boom tot boom (Hechtel-Eksel, België)

In Hechtel-Eksel wordt natuurbeleving heel letterlijk genomen. Daar ontwikkelden ze een fietsbrug waarmee je opklimt tot aan de toppen van de bomen. Via een dubbele cirkel stijg je geleidelijk omhoog. Uiteindelijk eindig je op 10 meter hoogte en fiets je op een bijzondere hoogte tussen de bomen door. De route van 700 meter lang zorgt voor een nieuwe manier van natuurbeleving op de fiets.

#3: In de wind of uit de wind (Zeeland, Nederland)

In Zeeland staat altijd wind en bijna altijd tegen. Althans, als je de fietsers in de provincie moet geloven. Dat wordt door sommigen als een nadeel ervaren, omdat het extra zwaar is zonder ondersteuning. Daar hebben ze in Zeeland iets op gevonden. Daar is het fietsknooppuntennetwerk op tal van plekken aangepast. De routes splitsen zich op in twee keuzes: in de wind of uit de wind fietsen. Wil je in de wind, dan volg je de recht opstaande windvaan op het knooppuntenbord. Je fietst dan bijvoorbeeld over dijken met een prachtig uitzicht. Wil je uit de wind fietsen, dan volg je de hangende windvaan en fiets je onder de dijk langs of via beschutte paden. Op die manier blijft de wind je beste vriend. 

#4: Zwevend fietsen (Gardameer, Italië)

In Italië kun je bij het Gardameer fietsen over een spectaculair fietspad op 50 meter boven het Gardameer. Voor de aanleg van de stalen en houten route waren zelfs helicopters nodig om de bijzondere constructie mogelijk te maken. Het fietspad is namelijk verankerd in de bergwand, waardoor je naast de berg boven het water fietst. De spectaculaire biedt hierdoor bijzondere blikken op zowel het meer als de berg, maar is ook nog eens spannend. ‘s Avonds is het pad tevens verlicht.

#5: Droog en overdekt fietsen (Berlijn, Duitsland)

In Berlijn wordt gewerkt aan project ‘Radbahn’ (gepland voor 2023). Het doel is om de ongebruikte ruimte onder de iconische metrobaan U1 te gaan omtoveren tot een bijna negen kilometer lang overdekt fietspad. De bedoeling is bovendien om het fietspad om te toveren tot een technisch hoogstandje. Met drukgevoelige paden die energie opwekken, deelfietssystemen en een drive-in-fietscafé beloofd het een bijzonder stukje Berlijn te worden.

#6: Sterrenhemel van Van Gogh (Eindhoven, Nederland)

In Brabant vind je diverse Van Gogh fietsroutes. Een heel bijzonder stukje op deze route wordt gevormd door een speciaal Van Gogh Fietspad. Op het fietspad is over 600 meter een patroon gevormd van duizenden glinsterende steentjes. Het patroon is geïnspireerd op het beroemde schilderij ‘Starry Night’ van Van Gogh. Overdag laden de steentjes op en ‘s avonds geven ze licht. Hierdoor lijkt het alsof je letterlijk door het schilderij rijdt. De verlichting is qua sterk zo afgestemd dat het geen belasting vormt voor de leefomgeving en de natuur. Innovatief en creatief vakmanschap en ook nog eens bijzonder om overheen te fietsen. 

#7: Als Mozes door het water (Bokrijk, België)

Natuurgebied De Wijers in Vlaams Limburg is een prachtig natuurgebied met veel natte natuur. Het gebied telt ongeveer 1200 vijvers en is 700 hectare groot. Met het fietsknooppuntensysteem kom je dwars door het gebied heen. Je kunt dan langs het water, maar ook letterlijk door het water fietsen. Door één van de vijvers loopt een fietspad. Het splitst de vijver op in tweeën, waardoor je letterlijk op ooghoogte met het water fietst. Je kunt het water daardoor ruiken en voelen en dat zorgt voor een bijzondere ervaring.

#8: Fietsen onder de grond (Mergelland, België)

Vanaf 2024 is het in het Mergelland mogelijk om tot 30 meter onder de grond te fietsen. Het fietspad zal gedeeltelijk door de historische mergelgroeven van Kanne lopen. Zo maak je als bezoeker kennis met de geschiedenis van de grotten. Hierbij fietst de bezoeker door het gangenstelsel met minimale verlichting, waarbij de veiligheid uiteraard voorop staat. Bij een ander deel van de route zijn zichtlijnen gemaakt naar het Albertkanaal, waardoor je de ondergrondse ervaring hebt, maar wel met daglicht en uitzicht.

Laten we kennismaken,
neem contact met ons op.

Maak gebruik van het contactformulier of bel Patrick via 06 – 46 63 56 46.

Contact