Inspiratiepunt Groenlo

Opdrachtgever

Achterhoek Toerisme & VVV Oost Gelre

Opgave

Vernieuw de VVV tot een eigentijds en interactief inspiratiepunt

Resultaat

Geopend eind november 2020

Groenlo

De vraag

De VVV Groenlo wilde haar verhaal van de ‘Slag om Grolle’ (een belangrijke slag in de 80-jarige oorlog) beter zichtbaar maken. Eind november 2020 is een nieuw inspiratiepunt geopend rondom thema’s zoals de Slag om Grolle, de grens, de Grolse Want en de bierhistorie.

Onze aanpak

Allereerst hebben we samen met Achterhoek Toerisme de uitgangspunten bepaald voor een Achterhoek brede formule. Op deze manier zijn de verschillende inspiratiepunten in de Achterhoek op termijn herkenbaar als een gezamenlijke familie.

Met de VVV Oost Gelre en de gemeente Oost Gelre hebben we de verhalen en het DNA van de regio in kaart gebracht. Daarnaast zijn de wensen en benodigde functionaliteiten in kaart gebracht. Dat heeft geleid tot een briefing voor de ontwerper.

DestinatieX heeft het gehele project begeleid als projectleider. We hebben de coördinatie gevoerd, het ontwerpproces begeleid, een projectplan opgesteld en ondersteund in de financiering (o.a. meedenken in mogelijkheden, helpen aanvragen Leader subsidie, opstellen begroting). Vanaf de start tot de oplevering.

Het resultaat

In het nieuwe inspiratiepunt word je meegenomen in het verhaal van de Slag om Grolle. Een grote veldslag in de 80-jarige oorlog, waarvan de herinneringen in Groenlo nog altijd zichtbaar zijn. Via projecties, foto’s en verhalen krijg je concrete tips om er op uit te gaan en deze herinneringen zelf te gaan bekijken. Via een VR-bril kun je zelf aanwezig zijn bij het tweejaarlijkse evenement Slag om Grolle, waarbij zo’n 1500 re-enactors deze historische slag naspelen.

Via luisterfragmenten kun je ‘de slag’ meebeleven vanuit verschillende perspectieven: Prins Frederik Hendrik, een Spaanse soldaat, een inwoner en de kinderen Harmen en Bregje. Bij een grote ronde tafel over de vestingstad kun je hendels bedienen waarmee je meer informatie krijgt over belevenissen in de stad. 

Maar ook andere thema’s komen aan bod. Zo kun je meer te weten komen over de bierhistorie van Groenlo; de wieg van het biermerk Grolsch. In biervaten vind je informatie over deze biergeschiedenis en waar je lokale brouwers kunt bezoeken. Ook is er aandacht voor de Grolse Want. Het breien van deze wanten stamt al uit de 17e eeuw en is zelfs nationaal immaterieel erfgoed.

Via een touchtafel kun je op een interactieve manier informatie krijgen over belevingstips in de omgeving. Er is in het inspiratiepunt ook informatie te vinden over de directe omgeving en de regio Achterhoek.