Inspiratiewand TIP Harderwijk

Opdrachtgever

Heerlijk Harderwijk

Opgave

Ontwikkel een interactieve inspiratiewand over Hanzestad en water in Harderwijk

Resultaat

Inspiratiewand bij TIP Harderwijk (december 2023)

Harderwijk (Gelderland)

De vraag

Harderwijk is een historische stad op een bijzonder kruispunt tussen Veluwe en Randmeren. Al sinds 1252 is het bekend als een Hanzestad en de sporen van die tijd zijn nog altijd zichtbaar. Het water speelt nog altijd een belangrijke rol. In waterrecreatie, het Waterfront, Dolfinarium en de haven etc.

Harderwijk heeft een fysiek Toeristisch Informatie Punt in het centrum. De inrichting is gebaseerd op drie elementen: water, bos en (Hanze)stad. Hoewel de ruimte een eigentijdse inrichting heeft, ziet het TIP ruimte voor verbetering. Door een upgrade van de bestaande inrichting wil men de goede elementen uit de huidige inrichting behouden en nieuwe interactieve elementen toevoegen. Het doel is om de bezoekers te inspireren om meer en andere dingen te gaan doen, dan dat zij vooraf van plan waren. Het TIP wordt hiermee een eigentijds Inspiratiepunt.

Onze aanpak

Bij dit project hebben we samen met Heerlijk Harderwijk de kaders en wensen voor het project in beeld gebracht. Deze hebben we vertaald in een briefing voor de ontwerper. Vervolgens hebben we met elkaar de content in kaart gebracht. Via enkele thema’s is een indeling gemaakt die voor bezoekers logisch en herkenbaar is. We hebben het ontwerp en de realisatie begeleid van begin tot eind.

Het resultaat

Het resultaat is een interactieve wand over Harderwijk. Aan de linkerzijde wordt het thema Hanzestad uitgelicht. Op een grote kaart van Harderwijk zijn bezienswaardigheden te zien. Iedere bezienswaardigheid heeft een koord met aan het eind van het koord een object dat de bezienswaardigheid uitbeeld. Zo is er een vis bij de historische vismarkt, het Hanzepaard van Harderwijk bij de stadswandeling etc. Wanneer je aan een koord trekt, verschijnt op een beeldscherm rechts van de kaart informatie en inspiratie.

In het midden van de wand zijn glazen planchetten opgenomen voor het positioneren van merchandise. Aan de rechterzijde van de wand is het thema water uitgelicht. Een vissersboot is te bewegen langs de horizon van Harderwijk met op de achtergrond verschillende bezienswaardigheden langs het water. Door de vissersboot langs de bezienswaardigheden te verschuiven, kun je inspiratietips te zien krijgen op een beeldscherm. Zo zijn er tips over de boulevard, het stadsstrand, de havens etc.