Inspiratiepunt DRU Industriepark
& Oude IJsselstreek

Opdrachtgever

Achterhoek Toerisme & DRU Industriepark Ulft

Opgave

Vernieuw de VVV tot een eigentijds en interactief inspiratiepunt in combinatie met een bezoekerspunt voor het DRU Industriepark

Resultaat

Nieuw Inspiratiepunt voor het DRU Industriepark en de Oude IJsselstreek geopend op 2 juli 2020

Ulft

“Veel (lokale) bezoekers zijn verbaasd over de metamorfose, komen tijd te kort en komen op een ander moment nog eens terug om alles nog eens goed te bekijken.”

De vraag

De VVV’s in de Achterhoek werken aan een transformatie van winkel naar een Inspiratiepunt. Achterhoek Toerisme heeft hiervoor een strategie ontwikkeld en DestinatieX gevraagd invulling te geven aan deze strategie door een VVV Inspiratiepunt op het DRU Industriepark in Ulft te realiseren.

Onze aanpak

Allereerst hebben we samen met Achterhoek Toerisme de uitgangspunten bepaald voor een Achterhoek brede formule. Op deze manier zijn de verschillende inspiratiepunten in de Achterhoek op termijn herkenbaar als een gezamenlijke familie.

Met het DRU Industriepark en de gemeente Oude IJsselstreek hebben we de verhalen en het DNA van de regio in kaart gebracht. Daarnaast zijn de wensen en benodigde functionaliteiten in kaart gebracht. Dat heeft geleid tot een briefing voor de ontwerper.

DestinatieX heeft het gehele project begeleid als projectleider. We hebben de coördinatie gevoerd, het ontwerpproces begeleid, een projectplan opgesteld en meegedacht in de financiering. Totdat het moment kwam dat de VVV haar deuren kon openen in juli 2020.

Het resultaat

In het nieuwe inspiratiepunt krijg je op een interactieve manier een voorproefje van het DRU Industriepark en Oude IJsselstreek en omgeving. Bij de inrichting is de industriële stijl van de DRU vertaald in een ontwerp door het gebruik van robuust eikenhout en staal.

Bij binnenkomst krijg je een overzicht van het DRU Industriepark. Met hendels kun je per gebouw op het park via projecties een indruk krijgen van de situatie toen en nu. In een andere ruimte vind je een grote stalen wand met vitrines. Hierin zijn objecten te zien van CIVON en een wisseltentoonstelling. Op touchscreens kun je meer informatie vinden over heden, verleden en toekomst van het DRU Industriepark.

Naast de vertrouwde routes, brochures en souvenirs is er heel veel nieuws te vinden. Zo is er een ontmoetingstafel gemaakt, waarin een touchscreen is verwerkt met inspiratie over de Achterhoek en de Oude IJsselstreek.

Bij het onderdeel ‘Zevenmijlslaarzen’ kun je met grote stappen door de omgeving. Door op bepaalde plaatsen op een kaart van de omgeving te stappen, krijg je via projectie een indruk van de bezienswaardigheden in de omgeving. Maar ook tal van andere ontdekelementen zijn verwerkt in het inspiratiepunt. Zo kun je op een wand de historie van de Achterhoek verkennen door speciale lades te openen waarin objecten van Min40celcius te vinden zijn. Op de wand ernaast kun je met een schuifknop een indruk krijgen van de kastelen en landgoederen in de omgeving. Ook is er informatie te vinden over de Oude IJssel, de grensregio, de Achterhoek en zijn er audioverhalen te beluisteren van inwoners van Oude IJsselstreek.