Inspiratiepunt Zutphen

Opdrachtgever

Achterhoek Toerisme & Promotie Zutphen

Opgave

Vernieuw de VVV Zutphen tot een eigentijds en interactief inspiratiepunt

Resultaat

Eigentijds VVV Inspiratiepunt in Zutphen

Zutphen

“Zo lovend als men is over de stad, zo lovend is men over de vernieuwde VVV.”

De vraag

Hanzestad Zutphen is één van de oudste steden van Nederland. De stad kent een rijke geschiedenis, wat je terug ziet in kerken, delen van vestingwerken, statige pakhuizen, hofjes en koopmanshuizen. Zutphen wilde haar verhaal zichtbaar maken in een nieuw eigentijds VVV Inspiratiepunt met daarin thema’s zoals Hanzestad, routes, Made in Zutphen, kunst & cultuur, vestingstad en torenstad.

Onze aanpak

Allereerst hebben we samen met Achterhoek Toerisme de uitgangspunten bepaald voor een Achterhoek brede formule. Op deze manier zijn de verschillende inspiratiepunten in de Achterhoek op termijn herkenbaar als een gezamenlijke familie.

Met Promotie Zutphen hebben we de verhalen en het DNA van de regio in kaart gebracht. Daarnaast zijn de wensen en benodigde functionaliteiten in kaart gebracht. Dat heeft geleid tot een briefing voor de ontwerper.

DestinatieX heeft het gehele project begeleid als projectleider. We hebben de coördinatie gevoerd, het ontwerpproces begeleid, een projectplan opgesteld en meegedacht in de financiering. Totdat het moment kwam dat VVV Inspiratiepunt Zutphen haar deuren kon openen in juni 2020.

Het resultaat

In het nieuwe inspiratiepunt krijg je een goed beeld van Hanzestad Zutphen. Naast de vertrouwde routes, brochures en souvenirs zijn er diverse interactieve manieren om de stad Zutphen te ontdekken. Zo is er geen balie meer, maar is er een ontmoetingstafel gemaakt. Hierin is een touchscreen verwerkt met inspiratie over de Achterhoek en Zutphen.

Bij een grote historische kaart van Zutphen kun je een ‘koggeschip’ door de grachten heen bewegen. Onderweg krijg je op een scherm belangrijke vestingwerken te zien van de stad en tips om deze te gaan verkennen. Even verderop krijg je een beeld van de kenmerkende hofjes in de stad. Door deurtjes te openen kun je de hofjes als het ware binnenlopen en deze van binnenuit bekijken en er meer over te weten komen.

Het inspiratiepunt geeft op hoofdlijnen ook een beeld van de Hanze historie en de handel waarmee de stad groot is geworden. Via een groot rad dat gedraaid kan worden kun je de verschillende torens in Zutphen ontdekken. Verderop is er aandacht voor kunst en cultuur, waaronder de verschillende musea en bij ‘Made in Zutphen’ kun je jezelf oriënteren op de winkelgebieden en bedrijven in de stad. Tot slot is er ook informatie te zien over de omgeving, zoals de Veluwe en de Achterhoek.