Inspiratiepunt Winterswijk

Opdrachtgever

Achterhoek Toerisme & Winterswijk Marketing

Opgave

Vernieuw de VVV tot een eigentijds en interactief inspiratiepunt

Resultaat

Opening VVV Inspiratiepunt Winterswijk april 2020

Winterswijk

“Een aanwinst voor Winterswijk!”

De vraag

De VVV’s in de Achterhoek werken aan een transformatie van winkel naar een Inspiratiepunt. Achterhoek Toerisme heeft hiervoor een strategie ontwikkeld en DestinatieX gevraagd invulling te geven aan deze strategie door een VVV Inspiratiepunt in Winterswijk te realiseren.

Onze aanpak

Allereerst hebben we samen met Achterhoek Toerisme de uitgangspunten bepaald voor een Achterhoek brede formule. Op deze manier zijn de verschillende inspiratiepunten in de Achterhoek op termijn herkenbaar als een gezamenlijke familie.

Met Winterswijk Marketing hebben we de verhalen en het DNA van de regio in kaart gebracht. Daarnaast zijn de wensen en benodigde functionaliteiten in kaart gebracht. Dat heeft geleid tot een briefing voor de ontwerper.

DestinatieX heeft het gehele project begeleid als projectleider. We hebben de coördinatie gevoerd, het ontwerpproces begeleid, een projectplan opgesteld en meegedacht in de financiering. Totdat het moment kwam dat de VVV haar deuren kon openen. Dat laatste moest helaas vanwege de Coronacrisis een aantal weken worden uitgesteld.

VVV Inspiratiepunt Winterswijk
Touchtafel VVV Inspiratiepunt Winterswijk
VVV Inspiratiepunt Winterswijk
VVV Inspiratiepunt Winterswijk

Het resultaat

In het nieuwe inspiratiepunt krijg je een goed beeld van diverse belevenissen in Winterswijk. Zo zijn er veel beelden van Winterswijk te zien. Ook de natuurlijke omgeving komt terug in de gebruikte houtmaterialen, de kleuren en de bomen in het inspiratiepunt.

Op diverse plaatsen zijn er interactieve elementen aangebracht. Bij de entree zijn gelijk al wisselende foto’s te zien in een projectie. Bij de verhalenboom kun je luisteren naar verhalen van Winterswijkers. Een gids vertelt trots over de Steengroeve en de 11-jarige Jorn vertelt over de kabouters. Verderop kun je in speciale kijkers beelden zien van dieren die voorkomen in het Nationaal Landschap Winterswijk. Bij de Steengroeve kun je in speciale lades vondsten bekijken van de groeve. Op een speciale touchtafel krijg je een beeld van de bezienswaardigheden in Winterswijk en de Achterhoek.

Burgemeester Bengevoord is enthousiast over de vernieuwde VVV. “We ontvangen jaarlijks vele toeristen in Winterswijk, die we met het nieuwe inspiratiepunt warm willen maken om nog meer te gaan ontdekken dan ze vooraf van plan waren. Ook de speciale wand over de grensregio past goed in onze nauwe samenwerking met onze Duitse buren. Een aanwinst voor Winterswijk!”.