Inspiratiepunt Lochem

Opdrachtgever

Achterhoek Toerisme & VVV Lochem

Opgave

Vernieuw de VVV tot een eigentijds en interactief inspiratiepunt

Resultaat

Geopend eind maart 2021

Lochem

De vraag

De VVV Lochem is gevestigd in het markante Graafschapshuis midden in het centrum van Lochem. De VVV wilde haar informatiepunt omvormen van VVV-winkel tot inspiratiepunt. Eind maart 2021 is een nieuw inspiratiepunt geopend rondom thema’s zoals natuur, de Berkel, kastelen en streekverhalen.

Onze aanpak

Allereerst hebben we samen met Achterhoek Toerisme de uitgangspunten bepaald voor een Achterhoek brede formule. Op deze manier zijn de verschillende inspiratiepunten in de Achterhoek op termijn herkenbaar als een gezamenlijke familie.

Met de VVV Lochem hebben we de verhalen en het DNA van de regio in kaart gebracht. Daarnaast zijn de wensen en benodigde functionaliteiten in kaart gebracht. Dat heeft geleid tot een briefing voor de ontwerper.

DestinatieX heeft het gehele project begeleid als projectleider. We hebben de coördinatie gevoerd, het ontwerpproces begeleid, een projectplan opgesteld en ondersteund in de financiering. Vanaf de start tot de oplevering.

Het resultaat

Waar in de oude situatie ongeveer de helft van de benedenverdieping werd benut, wordt voor het nieuwe inspiratiepunt de gehele benedenruimte gebruikt. In het nieuwe inspiratiepunt word je meegenomen in het verhaal van de gemeente Lochem. Via diverse wanden krijg je inspiratie over bezienswaardigheden in de omgeving. Bijvoorbeeld over de belevenissen rondom De Berkel, de kastelen en landgoederen of de bijzondere musea zoals MORE in Gorssel en Ruurlo, Huis Verwolde in Laren of Museum Staal in Almen.

Via een touchtafel kun je op een interactieve manier informatie krijgen over belevingstips in de omgeving. Er is in het inspiratiepunt ook informatie te vinden over de directe omgeving en de regio Achterhoek. Een speciale wand is gericht op de streekverhalen, zoals de Witte Wieven, het midwinterhoornblazen of de Hooiplukker. Door een boek aan te raken, krijg je via een luisterhoorn een streekverhaal te horen.

Een bijzondere blikvanger is een projectietafel met 3D geprinte markante gebouwen. Hierop wordt een kaart van Lochem geprojecteerd waarop van alles gebeurt. Een fietser over de weg, overvliegende vogels of ‘witte wieven’ die overvliegen. Op een beeldscherm kun je deze markante gebouwen of locaties selecteren. Hierbij verandert de projectie en wordt het object belicht. Op het beeldscherm verschijnt informatie over de plaats.

Tot slot is er een Routemixer in het inspiratiepunt. Via een aantal gethematiseerde knoppen kunnen bezoekers een keuze maken voor wandelen of fietsen, een korte, middellange of lange route en een thema (bijv. natuur, erfgoed etc.). Op basis van de keuze verschijnt op een touchscreen een maatwerk route. Er wordt informatie getoond over de bezienswaardigheden onderweg, afstand, knooppunten etc. De informatie is via een QR code over te zetten op de mobiele telefoon.