Inspiratiepunt Ommen

Opdrachtgever

Gemeente Ommen & Cultuurhistorisch Centrum Ommen

Opgave

Ontwikkel een inspiratiepunt in het nieuwe CCO Ommen

Resultaat

Een eigentijds inspiratiepunt in Museum Ommen

Ommen (Overijssel)

De vraag

Het toeristisch inspiratiepunt in Ommen (Vechtdal, Gelderland) is vanaf 2022 ondergebracht in het vernieuwde Cultuurhistorisch Centrum in Ommen (CCO). Samen met de gemeente Ommen hebben de partijen de handen ineengeslagen om inwoners en gasten op een eigentijdse manier van toeristische informatie en inspiratie te gaan voorzien. De ruimte is multifunctioneel ingericht, zodat deze in de avonduren ook kan worden ingezet als presentatieruimte voor lezingen en bijeenkomsten. DestinatieX is gevraagd het project van start tot realisatie te begeleiden inclusief de subsidieaanvraag bij LEADER.

Onze aanpak

We begeleidden het traject van start tot realisatie. We zijn gestart met een inventarisatie van wensen, eisen en ambities bij gemeente en CCO. Deze zijn verwerkt in een briefing voor de ontwerper. We ondersteunden in de selectie van onderwerpen, de content en het ontwerptraject. Via een offertetraject is een beoogde uitvoerende partij geselecteerd. Er is een projectplan opgesteld voor financiers inclusief een uitgewerkte begroting. Ook is er een subsidie aanvraag ingediend bij LEADER. Na goedkeuring van de subsidie is gestart met de realisatie. We hebben ondersteund in het schrijven van teksten, selectie en productie van content, begeleiding van de ontwerper en het productieproces tot en met de oplevering.

Het resultaat

Bij binnenkomst valt direct de grote Vechttafel op. Hierop slingert de Vecht over verschillende beeldschermen met daarnaast drukknoppen. Via de drukknoppen krijgen bezoekers tips over bijzondere activiteiten en bezienswaardigheden op en rondom de rivier. Zoals bijvoorbeeld varen op de Vecht, de uitkijkpunten, kunstwerken en nog veel meer. Onder de tafel kunnen kinderen luisteren naar bijzondere vogels in het Vechtdal. En via een luisterverhaal hoor je meer over de geschiedenis van de Vechtzomp.

Via draaibare driehoeken kunnen bezoekers informatie vinden over bijvoorbeeld routes, cultuur en historie of familie activiteiten. Op de wanden is informatie te lezen over natuurgebieden, kastelen en landgoederen.

De ruimte is multifunctioneel ingericht. Dat wil zeggen dat bijna alles verplaatsbaar is. Zo kan de ruimte overdag worden ingezet als toeristisch inspiratiepunt, maar ‘s avonds ook gebruikt worden voor lezingen of presentaties. Vrijwilligers zijn aanwezig om bezoekers te helpen in hun informatiebehoefte. Ommen heeft daarmee een eigentijdse vorm van toeristische informatievoorziening gerealiseerd in een mooie combinatie met het Historisch Museum Ommen, dat in hetzelfde pand is gevestigd.