Vernieuwing VVV Vorden

Opdrachtgever

VVV Vorden

Opgave

Vernieuw de VVV Vorden tot een eigentijdse en inspirerende omgeving

Resultaat

Realisatie december 2022

Vorden (Achterhoek)

De vraag

De VVV in Vorden is recent verhuisd naar een alternatieve locatie. Op deze nieuwe locatie met een beperkte oppervlakte, was de wens om te komen tot een meer inspirerende ruimte. Begin 2023 is een nieuwe VVV opengegaan, waarbij de kastelen en landgoederen van de gemeente Bronckhorst een belangrijke rol spelen.

Onze aanpak

Allereerst hebben we samen met Achterhoek Toerisme de uitgangspunten bepaald voor een Achterhoek brede formule. Op deze manier zijn de verschillende inspiratiepunten in de Achterhoek op termijn herkenbaar als een gezamenlijke familie.

Met de VVV Vorden hebben we op basis van de verhalen en het DNA van de regio gewerkt aan een briefing voor de ontwerper. DestinatieX heeft het gehele project begeleid als projectleider. We hebben de coƶrdinatie gevoerd, het ontwerpproces begeleid, een projectplan opgesteld, de opdrachtverlening aan een uitvoerende partij begeleid en ondersteund in de begroting. Vanaf de start tot de oplevering.

Het resultaat

In een ruimte met een beperkte omvang is een inspirerende omgeving ontstaan. Dit begint al in de etalage waar een scene gecreƫerd is van een coulisselandschap met kasteel Vorden, flora en fauna, een wandelaar etc.

De meubels zijn van eikenhout, waardoor de natuurlijke uitstraling van de ruimte wordt versterkt. In de balie is een touchscreen verwerkt waar informatie te vinden is over bezienswaardigheden, restaurants, routes etc. Door subtiele bladerelementen wordt de natuurlijke uitstraling versterkt. De vloer is benut met een grote kaart van de omgeving. Hierop zijn de bezienswaardigheden in de omgeving te zien evenals de route van het Pieterpad die door de gemeente loopt.

Op een lange wand is inspiratie te vinden over diverse thema’s die relevant zijn voor Vorden, zoals de watermolen, het coulisselandschap, kasteeltuinen, heiligenbeeldenmuseum en vervoersopties. Op de achterwand is de 8-kastelenroute uitgebeeld. Dit is de oudste bewegwijzerde route van Nederland en komt langs 8 kastelen en landgoederen. Door een fietser te verschuiven door een rail, kom je langs deze kastelen en krijg je informatie over zowel de route als de kastelen en landgoederen op de route.