VVV Inspiratiepunt Gemert-Bakel

Opdrachtgever

Gemeente Gemert-Bakel & VVV Gemert-Bakel

Opgave

Ontwikkel een VVV inspiratiepunt Gemert-Bakel

Resultaat

Opening mei 2023

Gemert (Noord-Brabant)

De vraag

De VVV Gemert-Bakel is gevestigd op een centrale plek in het centrum van Gemert waar inwoners en bezoekers terecht kunnen voor informatie over de omgeving. In een snel veranderende wereld, veranderen ook de wensen en behoeften van bezoekers (inwoners en toeristen). Digitalisering zorgt ervoor dat fysieke VVV-locaties een andere rol krijgen en dat informatievoorziening en -overdracht op een aangepaste wijze dient te worden ingevuld. Storytelling, interactiviteit en beleving zijn hierbij belangrijke sleutelbegrippen.

De VVV heeft daarom samen met de gemeente het initiatief genomen om te komen tot een vernieuwde invulling van de VVV om aan de eigentijdse wensen van de gast te voldoen. VVV Gemert-Bakel heeft daarbij de wens om een omslag te maken van informatie naar inspiratie en te komen tot een soort beleefwinkel, zoals dit inmiddels ook op enkele andere plaatsen in het land is gerealiseerd. Thema’s zijn Gemert Vorstendom, Boerenleven, Natuur & Landschap en Land van de Peel.

Onze aanpak

In dit project begeleidden we het projectteam in alle te nemen stappen. We adviseerden over het proces, mogelijke uitvoeringspartijen en verzorgden briefings voor ontwerper en realisatiepartij. We ondersteunden in het helder krijgen van de content en de kernboodschappen. We begeleidden de ontwerper en dachten mee over financiering. Het hele ontwerp, alle uitgangspunten en interactieve elementen zijn beschreven in een projectplan, dat gebruikt is als ondersteuning in de besluitvorming voor college, raad en subsidieaanvragen. Tot slot ondersteunden we in alle stappen tot realisatie, zoals opdrachtverlening, het grafisch ontwerp, bestek, oplevering en perscommunicatie.

Het resultaat

In het VVV Inspiratiepunt zijn veel beelden uit de omgeving te zien. Bij binnenkomst wordt de bezoeker direct ondergedompeld in het verhaal van Gemert Vorstendom. Door het openen van Gemertse luikjes krijg je de verhalen te zien over de historie van Gemert en het kasteel. Een stukje verderop is een beeld te zien van Ridder Rutger (van Ghemert) die je via een luisterhoorn meeneemt in zijn verhaal. En met een VR bril kun je terug naar de 14e eeuw en ben je toeschouwer in een heuse rechtszaak uit die tijd.

Maar er is meer te zien. Op een natuurwand kun je panelen met natuurgebieden omdraaien en krijg je op een beeldscherm meer informatie over de natuur. Op een touchscreen kun je door routes heen bladeren. Het thema Boerenleven toont objecten (onder andere uit het Boerenbondsmuseum) die te maken hebben met dit thema en geeft op een interactieve manier tips om dit zelf te gaan ontdekken. Op een grote Land van de Peel tafel zie je hoogtepunten om te bezoeken in de Peel. Over de tafel loopt de Peelrandbreuk en krijg je uitleg over dit bijzondere geologische verschijnsel.