Inspiratiepunt Doetinchem

Opdrachtgever

Achterhoek Toerisme & Stadsmuseum/VVV Doetinchem

Opgave

Vernieuw de VVV en begane grond van het Stadsmuseum tot een eigentijds en interactief Historisch Inspiratie Punt (HIP)

Resultaat

Geopend april 2023

Doetinchem (Achterhoek)

De vraag

Het Stadsmuseum Doetinchem en de VVV zijn gevestigd in “het oude postkantoor” in het centrum van Doetinchem. Het idee is hierbij ontstaan om begane grond van het museum en het VVV deel samen te voegen tot één openbare ontmoetingsplek. Hierdoor ontstaat een plek waar inwoners en bezoekers meer te weten kunnen komen over de historie en hedendaagse belevingen in Doetinchem. In april 2023 is een nieuw inspiratiepunt geopend rondom thema’s zoals Stad Doetinchem, de natuurlijke omgeving met haar kastelen en de Oude IJssel.

Onze aanpak

Allereerst hebben we samen met Achterhoek Toerisme de uitgangspunten bepaald voor een Achterhoek brede formule. Op deze manier zijn de verschillende inspiratiepunten in de Achterhoek op termijn herkenbaar als een gezamenlijke familie.

Met het Stadsmuseum Doetinchem hebben we de verhalen en het DNA van de regio in kaart gebracht. Daarnaast zijn de wensen en benodigde functionaliteiten in kaart gebracht. Dat heeft geleid tot een briefing voor de ontwerper. Tijdens het proces zijn diverse opties en looproutes verkend om het gebouw zo optimaal mogelijk te benutten.

DestinatieX heeft het gehele project begeleid als projectleider. We hebben de coördinatie gevoerd, het ontwerpproces begeleid, een projectplan opgesteld en ondersteund in de financiering. Vanaf de start tot de oplevering.

Het resultaat

In het vernieuwde VVV Inspiratiepunt maakt de bezoeker op een interactieve manier kennis met Doetinchem. Bij binnenkomst is er een keuzerad waarmee je aan de hand van vier thema’s diverse bezienswaardigheden in en om de stad Doetinchem kan ontdekken. Door het bedienen van het rad verandert de projectie op de wand en krijg je inspiratie om er op uit te gaan.

Bij de verhalentap krijg je verhalen uit de stad Doetinchem. Door letterlijk een biertaphendel naar je toe te trekken krijg je video’s of verhalen te zien over de stad. Een stukje verderop in de ruimte stroomt de Oude IJssel letterlijk over de wand. Deze gaat over in een spectaculaire 3D streetart werk over de vloer van Rianne te Kaat.

Op de Achterhoek wand krijgen bezoekers tip over de bredere regio en door middel van de Routemixer kun je routes op maat creëren. Tot slot zijn de vitrines van het museum omgevormd tot interactieve onderdelen, waarbij je deurtjes kunt openen en via objecten belevenissen in de regio te zien krijgt. Aan de andere zijde is een touchscreen dat je heen en weer kunt bewegen langs diverse objecten die een verhaal symboliseren.